resepi resepi menarik
By: cik manggis

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]
Saturday, 30-Jan-2010 04:47 Email | Share | | Bookmark
Majlis akad nikah

 
dinar emas sebagai mas kahwin
 
View all 12 photos...


Friday, 29-Jan-2010 14:46 Email | Share | | Bookmark
selamat pengantin baru

 
 
 
View all 14 photos...
Selamat pengantin baru buat Atiqah dan Johann


Saturday, 28-Mar-2009 11:55 Email | Share | | Bookmark
Marble cheese cake

 
 
 
Sponge Cake

Bahan-bahannya:
A_5 biji kuning telor
20 gm gula castor

B_5 putih telur

C_120 gm gula castor

D_130 gm tepung gandum

E_70 gm butter(melted)

* Pukul(A) sampai ringan dan naik
* Pukul(B) sampai betul betul kembang.Campur (C) dan pukul hingga stiff
* Campurkan putih telur yang dipukul tadi kadalam(A) dan kacau rata
* Masukkan (D) dan kacau sampai sebati
* Last sekali tuangkan melted butter yang telah disejukkan pada suhu bilik kedalam adunan diatas dan gaulkan rata.
* Bakar menggunakan bekas kek bulat ukuran 9 inci pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau hingga masak.

Untuk bahagian Cream cheesenya pula kita perlukan bahan-bahan seperti berikut:

Bahan-bahannya
A-500 gm cream cheese
80 gm gula

B-300 gm susu segar
70 gm gula

C- 3 biji kuning telur

D-3 tbsp Gelatine
150 gm air(bancuh gelatin hingga sebati)

E-250 whipped cream

F-60 gm coklat masakan(dark chocolate melted)

Cara-caranya:

* Pukul (A) sampai ringan dan licin
* Didihkan( B )dan curahkan kedalam (C) kacau hingga sebati dan tapis.kemudian masak lagi selama 2 minit.
* Masak (D) menggunakan kaedah double boiler sehingga benar-benar larut dan tuangkan kedalam adunan diatas.
* Sejukkan adunan diatas dengan meletakkan bekas adunan tadi diatas ketulan ais dan terus mengacaunya sehingga sejuk.
* Masukkan(E) dan blend rata dan sebati.Ambilkan 200 gm untuk dicampurkan dengan coklat masakan .
* Belah dua kek sponge.Letakkan atas pengalas kek dan guna plastik keras sebagai penahan atau dinding(boleh dapat di kedai kek).
* Tuankang 1/2 adunan cheese dan 3/4 adunan coklat keatas permukaan kek sponge.
* Letakkan sebahagian lagi kek dan tuang adunan selebihnya.Hias permukaan kek tadi dengan adunan coklat mengikut selera masing-masing.
* Masukkan dalam peti ais dan dinginkan selama 3 jam.Keluarkan dan sapu dgn aprikot glaze.

Apabila kek siap dan mencubanya cikmanggis syorkan agar ditanbah dengan sedikit perahan jus lemon dalam adunan cream cheese tu sebab kurang rasa masam cheese,kurang "power".


Saturday, 28-Mar-2009 11:47 Email | Share | | Bookmark
Blueberry cheese tart

 
 
 
Bekalan philadelphia cream cheese masih ada dalam peti sejuk.Mengikut kata Ah Seng kat yummy bakery benda ni hanya bertahan beberapa hari saja sebaik dibuka bungkusannya.Hari tu tamak la pulak membeli sampai 4 ketul cheese.Petang tadi cikmanggis buat blueberry cheese tart menggunakan resepi datin el. Dimusim cuti begini tiada masalah sebab ada pelanggan yang sedia menanti hehe...dua anak lelaki cikmanggis ...dorang la pelanggannya.


Bahan-bahan untuk kulitnya:
250 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam

cara-caranya:
Ayak tepung gandum,tepung jagung,garam dan gula icing.Campurkan butter dan esen vanila ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.Kemudian masukkan kuning telur dan uli hingga sebati.Simpan dalam peti sejuk selama 15 minit.


Bahan-bahan untuk cream cheese:
250 gm cream cheese
20 gm butter
70 gm gula kastor
1 biji telur

Cara-caranya:
Krim cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur,pukul lagi hingga kembang .

Keluarkan doh dari peti sejuk.ambilkan sedikit doh masukkan dalam acuan tart dan tekan rata mengikut ketebalan yang dikehendaki.Potong tepi tart dengan pisau agar tepinya sekata.Cucuk cucukkan bawah tart dengan garpu dan bakar sehingga 1/2 masak.Kemudian masukkan cream cheese dan bakar lagi sehingga masak.Jangan terlebih bakar takut intinya merekah dan warnanya tak cantik.


Saturday, 28-Mar-2009 10:17 Email | Share | | Bookmark
Tart buah buahan

 
 
 
Bahan-bahan untuk pastry:

240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam

Cara-caranya:

Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak .

Bahan-bahan untuk kastadnya:

1 tbsp tepung gandum
1tbsp tepung kastad
4 tabsp gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 tbsp butter

cara-caranya:

Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka.


[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net